Telefon

+123-456-7890

Email

[email protected]

Godziny otwarcia

Mon - Fri: 7AM - 7PM

Ryby coraz częściej goszczą na stołach Polaków, i to nie tylko w piątki. Coraz częściej przekonują się do nich również wegetarianie. Ryby mają wiele składników odżywczych i są bardzo zdrowe. Jedną z takich jest sola. Bardzo chuda ryba morska, która staje się również idealnym sprzymierzeńcem osób, które walczą z nadwagą. Czym jest sola? Jakie ma właściwości zdrowotne i odżywcze? W jaki sposób można wykorzystać podeszwicę w kuchni? Na te i inne pytania odpowiadamy poniżej. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszym artykułem.

Sola, gatunek zagrożony

Sola to ryba morska, która najczęściej występuje wzdłuż wybrzeży Europy. Zwykle od Morza Czarnego po Morze Północe. Jednak spotkać ją można na zachodzie Morza Bałtyckiego. Limanda żółtopłetwa lubi piaszczyste i muliste wybrzeża oraz wodę, której temperatura nie spada poniżej 8 stopni Celsjusza. Zimą przez to ryba schodzi głębiej. Rzadko się to zdarza, ale solę można również spotkać w niektórych rzekach.

Sola może mieć długość nawet 70 centymetrów, a jej maksymalna waga to 3 kilogramy. Swoim wyglądem podeszwica przypomina nieco flądrę albo turbota.

Jako ryba spożywcza sola jest dosyć droga. To właśnie przez to nazywana jest często rybą wykwintną. Jej cena może wynosić nawet 200 złotych za kilogram. Warto jednak wiedzieć, że sola nie jest polecana do kupowania, gdyż jej gatunek grozi wyginięciem. Stało się tak za sprawą zbyt intensywnych połowów. Jeśli już zdecydujemy się na zakup soli, warto sprawdzić jej pochodzenie. Nie należy kupować ryby z zagrożonych obszarów. Takie jest zalecenie Światowego Funduszu na Rzecz Przyrody.

Rój podwodny
Źródło: Pixabay

Wartości odżywcze i zdrowotne

Limanda żółtopłetwa jest rybą niskokaloryczną, jednak ma bardzo dużo wartości odżywczych. 100 gram tej ryby dostarcza organizmowi około 60 kalorii i jedynie 0,5 grama tłuszczu. To naprawdę bardzo niskie wartości. Ryba polecana jest osobom zmagającym się z nadwagą. To źródło pełnowartościowego białka. W stu gramach soli jest około 15 gram białka.

W składzie soli występuje także wiele tłuszczowych kwasów nienasyconych. Te z kolei wykazują wielce pozytywny wpływ na chociażby układ krążenia, odpornościowy i nerwowy. Podeszwica bogata jest w wiele minerałów i witamin. Zawiera na przykład potas, magnez, fosfor, wapń, selen, witaminę A i D oraz witaminy z grupy B.

Szczególnie witamina D warta jest uwagi. Wpływa ona bowiem nie tylko na odpowiednią gospodarkę wapniowo-fosforową czy metabolizm tkanki kostnej. To również witamina, która wspomaga proces walki z chorobami nowotworowymi i tymi o podłożu autoimmunologicznym. Wpływa pozytywnie na funkcje poznawcze organizmu, przeciwdziała schorzeniom neurologicznym i psychicznym.

W rybie znajdują się też spore pokłady jodu. Ten z kolei ma ogromne znaczenie w produkcji hormonów tarczycy. hormony zaś wpływają pozytywnie na rozwój oraz funkcjonowanie mózgu. To wszystko przekłada się na brak problemów z uczeniem się, koncentracją i  zapamiętywaniem. Jest szczególnie polecana uczniom i osobom, pracującym umysłowo.

Inne wartości odżywcze w 100 gramach ryby

  • tłuszcze nasycone – 0,1 g,
  • tłuszcze jednonienasycone – 0,2 g,
  • tłuszcze wielonienasycone – 0,2 g,
  • omega-3  – 0,13 g,
  • cholesterol – 50 mg,
  • potas – 363 mg,
  • fosfor – 200 mg,
  • sód – 98 mg,
  • magnez – 18 mg,
  • wapń – 29 mg,
  • niacyna – 3,5 mg,
  • witamina B6 – 0,31 µg,
  • witamina B12 – 0,8 µg,
  • witamina D3 – 8 µg,
  • witamina A – 0,0 µg.

Sola a zanieczyszczenia – czy należy się bać?

Oczywisty jest fakt, że sporo ryb, które możemy kupić w sklepach zawiera w sobie zanieczyszczenia. Nie należy więc spożywać ich w wielkich ilościach. Pytanie tylko, czy dotyczy to także soli? W przeciwieństwie do innych rodzajów ryb, które spotkać możemy w supermarketach, sola nie odkłada w sobie wielkiej ilości niebezpiecznej rtęci. Może być spożywana bez obaw nawet przez małe dzieci. Dotyczy to również kobiet w ciąży i karmiących piersią.

Warto jednak wiedzieć, że nie warto całkowicie rezygnować ze spożywania ryb kupowanych w sklepach. Na pewno nie przez znajdujące się w nich metale ciężkie. Ich ilości w rybach są naprawdę znikome. Jedzenie w rozsądnych ilościach nikomu nie zaszkodzi i z pewnością nie wpłynie na stan zdrowia czy samopoczucie.

Warto jednak wybierać ryby ze sprawdzonych źródeł, dobrej jakości. Najlepiej te sprzedawane w całości. To zdecydowanie bardziej zdrowe rozwiązanie od chociażby paluszków rybnych czy tuńczyka w puszce. Niezdrowe są również pasty rybne.

Sola na talerzu
Źródło: Pixabay

Wykorzystanie w kuchni

Sola to zdecydowanie jedna z lepszych i smaczniejszych ryb. Można ja wykorzystywać na naprawdę wiele sposobów. Nadaje się do pieczenia, gotowania, duszenia i smażenia. Najszybszym sposobem jest usmażenie jej po wcześniejszym oprószeniu mąka.

Dobrze komponuje się z warzywami i owocami. Warto dodać do niej kwaskowaty sos. Na jej bazie często przyrządza się pulpety rybne, kotlety czy różnego rodzaju rolady. Często występuje jako element farszu do pierogów, uszek, a czasem nawet gołąbków. Zdecydowanie można wyczarować z niej wiele pysznych posiłków.

Rekomendowane artykuły

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close