Telefon

+123-456-7890

Email

[email protected]

Godziny otwarcia

Mon - Fri: 7AM - 7PM

Soczewica, podobnie jak fasola czy groch, to warzywo strączkowe. Jego spożywanie ma bardzo pozytywny wpływ na organizm człowieka. Wyróżniamy przynajmniej dwa rodzaje soczewicy – czerwoną i zieloną. Czy soczewica to roślina przeznaczona wyłącznie dla wegetarian? Nigdy w życiu.

Kochają ją również osoby, które spożywają mięso na co dzień, bo można komponować z nią wiele różnych potraw. Jakie więc właściwości ma soczewica? Ile ma kalorii i jaki indeks glikemiczny? I co jeszcze warto o niej wiedzieć? Na wszystkie te pytania odpowiadamy poniżej. Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszym artykułem.

Soczewica

Soczewica to roślina strączkowa z rodziny bobowatych. Nie jest niestety w Polsce bardzo popularna, a szkoda, bo ma cudowne wartości odżywcze i zdrowotne. Soczewica jadalną zaczęto uprawiać już około dziesięciu tysięcy lat temu na Bliskim Wschodzie. Później stamtąd rozprzestrzeniła się do Azji i Europy. Obecnie, na dziko, rośnie przede wszystkim w obszarze śródziemnomorskim. Przemysłowo uprawia się ją w Europie, Azji, Ameryce, Afryce i Australii. W Polsce również jest uprawiana, jednak z pewnością nie na dużą skalę. Jadalną częścią soczewicy są nasiona.

Soczewica czerwona
Źródło: Pixabay

Rodzaje soczewicy

W sklepach znaleźć można różne rodzaje soczewicy, a każdy z nich charakteryzuje się czymś innym. Nie są to jednak różnice bardzo duże i wyraźne. Wyróżniamy więc:

  • soczewicę czerwoną. Jest najbardziej popularna wśród konsumentów. Jej przygotowanie jest banalnie proste i być może dzięki temu świeci triumfy wśród innych odmian. Nie trzeba jej wcześniej moczyć i dosyć szybko się gotuje.
  • soczewicę zieloną. Ta z kolei jest dosyć sypka, nawet po ugotowaniu, co jest jej cechą charakterystyczną. Ma bardzo łagodny smak, dlatego można ją śmiało przyprawiać, jak tylko chcemy. Najczęściej wykorzystuje się ją jako dodatek do sałatek. Przed gotowaniem należy ją namoczyć przez około pół godziny. Soczewicę zieloną gotujemy zaś około czterdziestu minut.
  • soczewicę żółtą. Ten rodzaj również ma bardzo łagodny smak. Szybko się rozgotowuje, dlatego na ugotowanie jej potrzebujemy jedynie piętnaście minut. Idealnie nadaje się na pasty i kremy. Przed gotowaniem nie musimy jej moczyć.
  • soczewicę brązową. Ta z kolei jest bardzo wyrazista w smaku i aromacie. Idealnie nadaje się do wegetariańskich pasztetów czy kotletów. Bardzo długo się ją gotuje, bo jest najtwardsza ze wszystkich rodzajów soczewicy. Podczas gotowania bardzo chłonie wodę, dlatego trzeba ją stopniowo dolewać w razie konieczności.
  • soczewicę czarną. Przed ugotowaniem może przypominać kawior. Świetnie sprawdzi się do orientalnych sałatek i zup. Stanowią idealny dodatek do ryżu. Nie trzeba jej namaczać przed gotowaniem, a gotuje się ją około 25 minut.

Soczewica – właściwości odżywcze i zdrowotne

Każdy z rodzajów soczewicy ma bardzo zbliżone właściwości, jednak mimo wszystko delikatnie się od siebie różnią. Soczewica, właściwie każdy rodzaj, ma bardzo dużą zawartość witamin C, B6, A i K. Oprócz tego występuje tam również kwas foliowy, pantotenowy oraz ryboflawiny. Składa się z soli mineralnych, z których najwięcej jest w niej potasu i fosforu. Oczywiście, oprócz tego wszystkiego, jest jeszcze wapń, magnez, sód, cynk i żelazo.

Jakim chorobom może przeciwdziałać soczewica? Przede wszystkim miażdżycy, anemii i nadciśnieniu. Poza tym każdy rodzaj soczewicy zawiera błonnik, a ten z kolei redukuje poziom cholesterolu we krwi. Tym samym więc reguluje ciśnienie. Potas również ma na to ogromny wpływ. Anemia zaś wynika z niedoboru żelaza i kwasu foliowego, a soczewica jest ich doskonałym źródłem.

Niewielka ilość tłuszczu zawarta w soczewicy z pewnością może wspomagać proces odchudzania. Soczewica też szybko zapełnia żołądek i zapewnia uczucie sytości na stosunkowo długi okres czasu.

Soczewica jest świetną alternatywą mięsa, ponieważ ma w sobie ogromne ilości białka. Warto wiedzieć natomiast, że nie jest to białko pełnowartościowe, nie zawiera bowiem chociażby wszystkich aminokwasów. Może stanowić jednak zamiennik dla tradycyjnego mięsa. Należy ją bowiem wówczas łączyć z produktami pochodzenia roślinnego, które te minerały mają.

Soczewicy powinny z kolei unikać osoby, które mają problem z układem trawiennym. Może ona powodować wzdęcia i fermentację w jelitach, co nie jest zdrowe.

Różne rodzaje soczwicy w pojemnikach
Źródło: Pixabay

Soczewica – indeks glikemiczny i kalorie

Najważniejsze informacje dotyczące kalorii i indeksu glikemicznego, to:

  • soczewica kcal: soczewica ma umiarkowaną ilość kalorii, ponieważ jej wartość energetyczna w stu gramach wynosi jedynie 353 kalorii,
  • można więc powiedzieć, że jedna łyżeczka soczewicy dostarcza około 42 kalorii,
  • soczewica ma niski indeks glikemiczny; dla jednej łyżeczki soczewicy indeks ten wynosi 2,13 – to bardzo mało,
  • jaka jest ilość białka w stu gramach soczewicy? Około 24, 4 gramy,
  • a węglowodanów? Soczewica zawiera 48, 6 gramów węglowodanów w stu gramach,
  • natomiast jeśli chodzi o ilość błonnika, to jest to 8, 4 gramy na sto gramów soczewicy,
  • a tłuszcz? Soczewica ma około 3 gramy tłuszczu w stu gramach ziaren.

Rekomendowane artykuły

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.

Strona korzysta z plików cookies, aby korzystać z naszego portalu zaakceptuj - politykę prywatności.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close